Deși este o comoară neprețuită, relația părinte-copil poate fi marcată adesea de provocări care testează răbdarea, înțelegerea și capacitatea de adaptare a părinților. De aceea, pentru a depăși aceste obstacole este necesar ca părintele să conștientizeze importanța procesului terapeutic, acesta nefiind doar o ,,joacă”, ci o muncă susținută care îmbină și elemente ludice, dar în care rolul principal al părintelui este acela de co-terapeut.
Ca urmare, specialiștii LogoBrain vă pun la dispoziție câteva metode prin care părinții să poată gestiona mai ușor problemele comportamentale ale copilului și care, totodată, să genereze mai multă apropiere și deschidere în relația voastră cu acesta.🤗💚
  • Stabiliți împreună ce înseamnă să ai un comportament adecvat sau inadecvat în anumite contexte specifice. Evitați să folosiți reguli ambigue de tipul ,,Fii cuminte!”, fără să definiți clar care sunt comportamentele așteptate din partea copilului.
  • Oferiți copilului recompense imediat după ce manifestă comportamentul dorit într-o situație dată, iar în caz contrar, retrageți acele recompense. Este important să întrebați copilul ce i-ar plăcea să primească în schimbul comportamentului realizat, astfel încât consecința să fie percepută ca o recompensă, respectiv ca o penalizare atunci când este retrasă.
  • Reduceți frecvența comportamentelor disruptive, ignorând încercările copilului de a vă atrage atenția și de a deține controlul asupra situației.
  • Construiți o relație părinte-copil bazată pe empatie și ascultare activă. Încercați să înțelegeți și să discutați nevoia din spatele fiecărui comportament inadecvat și de a găsi împreună o modalitate mai adaptativă prin care să satisfaceți acea nevoie.