CONSILIERE PSIHOLOGICA

Ce este consilierea psihologică?

Consiliere psihologică

“Consilierea psihologică este o formă de intervenție psihologică, care trebuie diferențiată de psihoterapie, cu care foarte adesea se confundă. Scopul ei este îmbunătățirea vieții, autocunoașterea și dezvoltarea personală în scopul prevenției și ameliorării problemelor emoționale, cognitive și de comportament. Diferența dintre cele două tipuri de intervenție constă în primul rând în problematicile abordate. În timp ce psihoterapia se adresează psihopatologiei, consilierea psihologică se focalizează pe optimizare și dezvoltare personală, dificultăți și probleme psihologice, tulburări minore de personalitate, patologie somatică în care sunt implicați factori psihologici.” (Prof. Univ. Dr. Daniel David, 2006).

Consilierea psihologică te va ajuta să-ți cunoști resursele dar și limitele, să iei decizii sau să acționezi în cunoștință de cauză, să cântărești alternativele și să iei cele mai bune decizii

De asemenea, se adresează și persoanelor care vor să inițieze un proces de autocunoaștere, pentru a-și îmbunătați calitatea vieții.

Centru de Logopedie și Psihoterapie LogoBrain - servicii de logopedie si psihoterapie cluj

Cum se desfășoară terapia?                                       

După parcurgerea procesului de evaluare și identificare a nevoilor, dacă se dorește continuarea serviciilor în cadrul centrului prin terapii individuale, echipa de specialiști va propune un plan de intervenție care poate presupune intervenția pe una sau mai multe arii (psihologie, logopedie, psihoterapie sau mobilizare orofacială). Acest plan personalizat va fi discutat cu părinții copilului care vor fi la curent în permanență cu obiectivele propuse, activitățile desfășurate, progresele copilului și foarte important – activitățile recomandate pentru acasă.

Toate sesiunile terapeutice se vor desfășura într-o ambianță cât mai comodă pacientului, cu materiale de calitate și special achiziționate în scop terapeutic.

În sesiunile cu psihologul /psihoterapeutul copilul /adolescentul /adultul:

 

  • Va lucra în echipă cu psihoterapeutul pentru a învăța să folosească tehnici și strategii specifice pentru a obține o schimbare a comportamentului său, ajutându-se să înțeleagă modul actual de gândire și comportament.
  • Va dobândi abilități de gestionare eficientă a problemelor într-un mediu terapeutic de siguranță, confidențialitate, acceptare și orientare către problemele tale.
  • Va interacționa cu specialiști care cred în resursele sale de aceea îl vor învăța să devină propriul terapeut.
  • Va porni o perioadă pe un drum al cunoașterii care îi va oferi posibilitatea schimbării.

Programează o întâlnire